Om forfatteren:
Anne Marit Muri har vært ansvarlig redaktør i over 20 år for ulike tidsskrifter, blant annet magasinet Kunst. Hun er nå frilanser. Anne Marit Muri er utdannet cand.mag i samfunnsvitenskap fra Universitet i Bergen. I tillegg til kunsthistorie fra Universitet i Oslo.

KONTAKTINFORMASJON

Anne Marit Muri
Telefon: 95 81 51 96
E-post: annemarit@amuri.no

 

Om fotografen:
Bjørn Wad er fotograf innen portrett. Hans arbeid utøves i både inn-og utland og går ofte på tvers av sjanger. Bjørn Wad er utdannet ved Norsk Fotofagskole i Trondheim. Hans siste separatutstilling Family Portraits på Rådhusplassen i Oslo fikk nasjonal oppmerksomhet.

KONTAKTINFORMASJON

Bjørn Wad
Telefon: 92 43 20 28
E-post: mail@bjornwad.com

 

Kunstnerliv – portretter av norske samtidskunstnere.

Dette er en ny, norsk kunstbok på 400 sider med tekster av Anne Marit Muri og kunstportretter i sort/hvitt utført av Bjørn Wad, utgitt i august 2018.

Bokens fokus er både på kunstnerskapet og livsløpet til den enkelte kunstner for å komme tettere på mennesket bak kunsten. Det har ikke tidligere blitt utgitt en så omfattende dokumentarbok med livshistorier og fotoportretter av norske, nålevende billedkunstnere.

I dette prosjektet blir man mer kjent med 19 unike stemmer, som sier noe om mangfoldet innen norsk kunstliv i dag:

Sverre Bjertnæs, Håkon Bleken, Kenneth Blom, Frank Brunner, Lars Elling, Jan Groth, Liv Heier, Håvard Homstvedt, Svein Johansen, Anki King, Ida Lorentzen, Thorvald Lund-Hansen, Hilde Mæhlum, Martine Poppe, Vebjørn Sand, Tore Bjørn Skjølsvik, Ingeborg Stana, Marie Storaas og Elisabeth Werp.

Kunstnerne representerer uttrykk som spenner fra det minimale og surrealistiske til det mer tradisjonelle og klassiske. De er kvinner og menn, kjente og mer ukjente, i ulike aldersgrupper, som har det til felles at de er genuine kunstformidlere og dyktige håndverkere med lang og bred kunstutdanning. Flere av kunstnerne har markert seg både nasjonalt og internasjonalt.

Det krever refleksjon, innovativ tankegang, nysgjerrighet, mot og gjennomføringsevne å lage kunst som treffer en nerve i betrakteren. Å arbeide med kunst er også en hyllest til ”saktelivet”. Ingeborg Stana sier blant annet:

”Hånden og håndverket slår tilbake i dag. Vi vil også ha mer nærvær av det menneskelige i verden og kjenne at vi har mer tid”.

– Jeg har lenge vært fascinert av hva kunstnerne får til å skape, og har ønsket å fortelle hvordan de bruker erfaringer fra sitt eget liv i sitt kunstneriske uttrykk, sier Anne Marit Muri, som er initiativtaker til boken.

Gunnar Danbolt, professor emeritus i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, som har skrevet forordet, sier følgende : ”Kunst i alle former krever noe av oss – pågangsmot, tålmodighet og nysgjerrighet. Det er dette arbeidet som gjør at den opplevelsen kunsten kan gi oss, er noe som ikke bare sitter igjen i bevisstheten, men som også er med på å utvide den”.

Fakta om boken Kunstnerliv:

  • Tekster av tidligere redaktør i magasinet KUNST, Anne Marit Muri.
  • Kunstportretter fotografert av Bjørn Wad.
  • Utvalgte verker og en kort håndskrevet tekst/tegning fra hver av kunstnerne.
  • Forord av Gunnar Danbolt, professor emeritus i kunsthistorie ved Universitet i Bergen.
  • Arbeidet med dette prosjektet startet i 2014. Både forfatter og fotograf har møtt kunstnere flere ganger for å formidle dem på nært vis.
  • Boken er trykket på Ottesen trykkeri, i Oslo.